Az olimpikonok minden apró részletre odafigyelnek, hogy növeljék teljesítményüket. Profi edzőkkel dolgoznak, modern sporteszközöket használnak, és természetes teljesítményfokozókat fogyasztanak. Íme öt olyan élelmiszer, amely bizonyítottan segít a teljesítmény javításában.
1. Céklalé: Az állóképesség növelésére
A céklalé a futók és kerékpárosok körében népszerű, mivel a benne található nitrátok nitrogén-monoxiddá alakulnak, ami tágítja az ereket és javítja az izmok oxigénellátását. Kutatások szerint a céklalé 48 másodperces javulást eredményezhet egy 16,1 km-es kerékpáros időmérő edzésen. Edzés előtt 2-3 órával érdemes fogyasztani a legjobb hatás érdekében.
2. Brazildió: A regenerálódásért
A brazildió gazdag jótékony zsírokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek támogatják az izmok növekedését és csökkentik a sérülés kockázatát. Erősíti az immunrendszert, és segít a pajzsmirigy megfelelő működésében is.
3. Mikrozöldek: A lúgosításért
A mikrozöldek, mint a retek, brokkoli, lóhere és lucerna csírái, rengeteg esszenciális tápanyagot és enzimet tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak a sejtek hatékonyabb működéséhez és javítják a teljesítményt. Ezen kívül segítenek semlegesíteni a káros szabad gyököket.
4. Lenmag: A gyulladás csökkentésére
A lenmag gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek csökkentik a krónikus gyulladást, így növelik a szervezet teljesítőképességét és segítik az izmok regenerációját. Ezen kívül a lenmag emésztésjavító és koleszterincsökkentő hatású is.
5. Tökmag: A kimerültség ellen
A tökmag remek természetes vasforrás, amely alapvető a vörösvérsejtek pótlásában és a vér oxigénellátásában. Gazdag zsírokban és fehérjében, segít fenntartani a szükséges energiaszintet, ezáltal növeli a fizikai és mentális teljesítményt.
Az olimpikonok teljesítményfokozó étrendjéből sokat tanulhatunk, és ezekkel az ételekkel saját életünkben is növelhetjük energiánkat és állóképességünket.
A teljes cikket a Nőklapja oldalán olvashatják: https://www.noklapja.hu/egeszseg/2024/08/06/olimpia_termeszetes_dopping/





